Dolaskom toplijeg vremena kvalitetna vanjska rasvjeta postaje sve važnija. Tople proljetne večeri i druženja u ljetnim noćima još su ugodnija ako se nalazite u pravilno osvijetljenom vanjskom prostoru. Ipak, osim što prostor mora biti dobro osvijetljen i ugodan za boravak, osvjetljavanje vanjskog prostora donosi i nove izazove koje treba znati pobijediti. 

Dobra vanjska rasvjeta važna je ne samo za druženje, već i za sigurno kretanje vanjskim prostorom po noći, a može vam pružiti i dodatnu zaštitu od provalnika. Odabir kvalitetnih i štedljivh rasvjetnih tijela vrlo bitan, a LED rasvjeta je odlična ideja.

Planiranje je pola posla za dobru rasvjetu

Prije no što se zaputite u odabir vanjske rasvjete, važno je dobro postaviti ciljeve i pregledati mogućnosti. Vanjski prostori nešto su teži za osvjetljenje, jer za razliku od unutrašnjih najčešće nisu omeđeni s više do dva zida, što znači da nema mnogo površina od kojih se svjetlost može odbijati. 

Vanjska rasvjeta

Upravo radi toga, kvalitetna vanjska rasvjeta može biti izazov za planiranje. Zato je vrlo važno koji su vam ciljevi kod postavljanja. Vanjska rasvjeta namijenjena za boravak i druženje uvelike je različita od one koja se koristi za kretanje po vanjskom prostoru tijekom noći, što treba imati na umu.

Koristite prostor u svoju korist

Kada postavljate rasvjetu u vanjski prostor, pokušajte je maksimalno prilagoditi prostoru u koji je postavljate. Iskoristite prostor u svoju korist, kako bi vaša rasvjeta vani funkcionirala i izgledala najbolje što može. Kod vanjske rasvjete za prostore za druženje, više rasvjetnih tijela odlična su ideja. 

LED rasvjeta je odličan izbor jer ne troši mnogo energije, a može se pronaći u nizu različitih oblika. S druge strane, LED rasvjeta može biti od koristi i kada birate rasvjetu za kretanje. Primjerice,  LED reflektori su: 

  • Štedljivi
  • Jednostavni za postavljanje
  • Dugotrajni

Upotrijebite li ih nekoliko u eksterijeru, nećete morati dugo brinuti o zamjeni i održavanju.

Vanjske žardinjere namijenjene su za korištenje na otvorenom prostoru

Kod vanjskih žardinjera vrlo je važan materijal od kojeg su napravljene jer on mora biti otporan na razne vremenske uvjete. Najčešći materijali od kojih su napravljene vanjske žardinjere su: kamen, beton, drvo i keramika. Više pročitajte tako da slijedite linku.

Rasvjeta za kretanje

Kada planirate vanjsku rasvjetu za prostor za kretanje, prije svega razmislite o tome u kojemu se prostoru nalazite. Ona namijenjena prostoru poput ulaza u kuću ili garažu može biti sačinjena od jednog ili dva reflektora koji će osvijetliti prilaz tako da se možete kretati bez brige, no imajte na umu kako takva rasvjeta neće moći osvijetliti cijelo vaše dvorište. 

Vanjska rasvjeta

LED rasvjeta tu vam može biti velike koristi. S druge strane, ako želite manje upadljivo rješenje za prilaze i puteve u vrtu i dvorištu, solarne lampe odlična su ideja. Njihov sjaj nije jak i neće vas ometati vani, a može vam služiti kao orijentir.

Ugodan prostor za druženje na otvorenom

Kod vanjske rasvjete u prostorima za druženje prije svega je važno stvoriti prostor koji je ugodan i nježno osvjetljen. Za razliku rasvjete na prilazima, prostor za druženje najbolje je osvijetliti iz više manjih izvora. Na taj način vanjska će rasvjeta biti meka i neće vam smetati niti stvarati jake sjene na jednom mjestu, pa ćete bez neugode moći uživati vani. 

LED rasvjeta može vam u tome itekako pomoći. LED lampice i mreže LED lampica odlična su ideja za postavljanje na:

  •  Zidove
  •  Strop
  •  Pregrade (ako ih imate u vanjskom prostoru)

Zelene opcije za brigu o okolišu

Kod odabira vanjske rasvjete, imajte na umu i njihov utjecaj na okoliš. Jaka vanjska rasvjeta može poremetiti ritam ekosustava koji se nalazi u vašoj okolini pa stoga razmislite o tome koju vrstu birate. Jaka rasvjeta, poput LED reflektora, može smetati ne samo životinjama, već i vašim susjedima, pogotovo ako radi dulje vrijeme.

Zato su modeli rasvjetnih tijela s tajmerima odlična opcija. Takošer, vrijedan dodatak je i detektor pokreta koji pali rasvjetna tijela kada se netko nalazi u njihovoj blizini. Ipak, ako imate kućne ljubimce, izbjegavajte takva rješenja. Rasvjeta koja radi stalno, poput solarnih lampi bi trebala biti nježna i slaba, kako ne bi uzrokovala veće probleme.

LED rasvjeta najbolja je opcija

Učinkovita LED rasvjeta odlična je ideja ako želite da vaša vanjska ili unutarnja rasvjeta bude dugotrajna, jednostavna za korištenje i štedljiva. Inovativna tehnologija LED rasvjete omogućuje istu količinu svjetla kao što to nude klasične i štedne žarulje, ali uz nekoliko desetaka puta nižu potrošnju. 

Uz to, jedna LED žarulja nudi barem deset tisuća sati rada, što je višestruko više od štednih, a pogotovo klasičnih žarulja. LED rasvjeta prilagodljiva je i lako će se uklopiti u bio koji prostor, a uz to je i najzelenija opcija jer je nećete morati često mijenjati.

Sad kad ste pročitali ovaj članak, pročitajte i vrlo interesantan članak sa naslovom “Linearni ležajevi su baza dobrog rada stroja“.