Ukoliko ste osoba koja nema vrt i mogućnost sadnje cvijeća u njemu, a volite cvijeće, vanjske žardinjere su odlično rješenje za vas. Naime, one su veće posude za sadnju cvijeća koje su jednostavne za punjenje zemljom i sadnju cvijeća. 

Njihov naziv dolazi od francuske riječi jardin što znači vrt, a vama omogućava da vaš balkon ili loggia budu ispunjene cvijećem, a da vi imate osjećaj boravka u vrtu.

Birajte posude od čvrstog materijala

S obzirom da su vanjske žardinjere namijenjene za korištenje na otvorenom prostoru, vrlo je važan materijal od kojeg su napravljene jer on mora biti otporan na razne vremenske uvjete poput kiše, snijega, visokih temperatura i slično. Najčešći materijali od kojih se one danas izrađuju su:

 • kamen
 • beton
 • drvo
 • keramika

Ukoliko želite da izgledaju atraktivno, dobar izbor su drvene vanjske žardinjere, no ukoliko će one često biti izložene kiši postoji velika vjerojatnost da će se s vremenom oštetiti ukoliko nisu pod krovom ili nekim drugim vidom zaklona. 

Ukoliko vam je funkcionalnost bitnija od estetike, tada su odličan izbor betonske vanjske žardinjere koje su vrlo izdržljive i koje ni nakon nekoliko godina korištenja neće pokazivati znakove dotrajalosti.

Zakonitosti postavljanja u vrtu

Ukoliko prvi put kupujete posude za cvijeće sigurno se pitate kako i gdje ih postaviti. Naime, masivne vanjske žardinjere se najčešće postavljaju na tlo, no ukoliko se radi o manjim modelima postoji i mogućnost njihovog postavljanja na zid, balkonsku ogradu, stup ili neku sličnu poziciju. 

Vanjske žardinjere
Vanjske žardinjere u bijeloj boji

Modeli koji nisu teški, ali i posude za cvijeće su tako najčešće napravljeni od lakših materijala kao što je plastika. Ipak, kod takvih modela treba imati na umu da plastika nije idealan materijal koji će moći prkositi različitim vremenskim uvjetima poput visokih ljetnih temperatura ili vrlo niskih zimskih temperatura.

Brzo do modernog vrta

Osim prethodno navedenih materijala izrade, danas se vrtne žardinjere često rade i od drugih materijala među kojima je najpopularniji silikon. Naime, silikon je vrlo lagan i podatan materijal od kojeg je moguće napraviti velik broj različitih oblika.

Betonske vanjske žardinjere
Masivne vanjske žardinjere

Soga ne čudi da je postao svjetski hit u vrtlarstvu. Silikon je odličan materijal za dizajnere vrtnih dekoracija jer im omogućuje kombiniranje umjetnosti i dizajna. 

Boje i oblici vrtnih ukrasa za svakoga

S obzirom na brz razvoj dizajna vrtnih ukrasa, gotovo je nemoguće ne pronaći željeni oblik ili boju koji će se idealno uklopiti u svačiji prostor i svojom bojom upotpuniti biljke koje u njima rastu. Oblici koji danas prevladavaju idu od klasičnih okruglih ili četvrtastih, preko niskih i širokih pa sve do višekutnih i cilindričnih, izbor je samo na vama.

Isto je i s njihovim dimenzijama koje valja birati najprije prema tome koju vrstu cvijeća sadite te koliko je prostora potrebno za neometan rast. Važno je stoga odabrati modele u kojima će vaše cvijeće imati dovoljno zemlje i prostora za rast.

Lagane, izdržljive i povoljne posude za cvijeće

U slučaju da niste zadovoljni ranije navedenim vrtnim ukrasima, uvijek se možete odlučiti za klasične posude za cvijeće. One danas najčešće dolaze izrađene od plastike jer je ona vrlo izdržljiva, lagana, dobro zadržava vlagu te je cjenovno najprihvatljiviji izbor. Također, ukoliko volite stalno mijenjati raspored svoga cvijeća na svom balkonu ili loggi, plastične posude za cvijeće su odličan izbor jer su vrlo lagane za prenošenje te imaju najmanji rizik od oštećenja uslijed pada. 

Ipak, prije kupnje je važno imati na umu nekoliko važnih informacija o plastičnim posudama za cvijeće, a to su:

 • ukoliko će vaše biljke stajati na direktnom suncu, važno je izbjegavati crne ili jako tamne posude za cvijeće jer one privlače toplinu koja ponekad nije dobra za biljke
 • koristite dobru izolaciju tla kako ne bi došlo do zagrijavanja tla koje može štetiti korijenju biljke
 • na sunčanim dijelovima balkona/vrta birajte svjetlije boje posuda za cvijeće jer one reflektiraju svjetlost pa drže korijenje hladnim
 • ukoliko su biljke izložene vjetru ne birajte plastične modele jer će se vrlo prevrnuti
 • ukoliko često zalijevate biljke, pričekajte da se zemlja osuši kako korijenje ne bi sagnjilo od viška vlage jer plastika vrlo dobro zadržava vodu
 • ukoliko posuda nema dovoljno otvora za drenažu vlage sami ih napravite
 • odlična su opcija za ljude s malom djecom jer su izdržljive i vaši mališani ih neće moći baš tako lako razbiti ili oštetiti, a postoje i modeli koji se mogu objesiti na strop ili neku drugu povišenu poziciju
Kamene ploče u kuhinji

Kamene ploče su trajni ukras koji ne gubi na ljepoti

Ploče iz kamena omiljeni su materijal mnogih dizajnera interijera jer imaju jako visoku estetsku vrijednost i vrlo se lako mogu uklopiti u svaki prostor. Ovaj prirodni element ima posebnu ljepotu i snagu koja izvire iz njega pa se smatra jako elegantnim i nezahtjevnim rješenjem za sve vrste prostora.