Linearni ležajevi su vrlo popularni u mnogim granama industrije, jer se mogu koristiti za razne namjene, uz visoki faktor sigurnosti. U pitanju su ležajevi za neograničeno linearno kretanje, a njihova je osnovna funkcija smanjivanje opterećenja stroja u kojem se nalaze, smanjivanje trenja, povećavanje efikasnosti, povećanje razine sigurnosti rada i još mnogo toga.

Što su linearni ležajevi?

Linearni ležajevi nisu veliki dijelovi stroja, ali su izuzetno bitni za dobar rad stroja, njegovu dugotrajnost i ispravnost. Dobar ležaj smanjit će kvar stroja na minimalni.

Linearni ležajevi moraju biti dobro obrađen
Linearni ležajevi za strojeve

Ležaj je dio stroja koji služi kao potpora  pokretnim dijelovima motora i funkcionira tako da održava pomični dio stabilnim i funkcionalnim, sprječavajući pomicanje, klizanje i ostalo. Tako se mogu izbjeći veliki problemi i greške strojnih sustava koji mogu utjecati na performanse stroja.

Izrada ležaja je vrlo bitna

Postoji velik broj linearnih ležajeva i svaki je ležaj osmišljen za sebe i konstruiran za drugačiji posao. Bitno je da je precizno izrađen i da je načinjen od materijala koji može podnositi opterećenje duže vrijeme. Linearni ležajevi se nazivaju linearnim iako sam ležaj ne mora biti ravan – oznaka linearan znači da je kretanje na njemu linearno no on može biti i drugih oblika.

Linearni sustavi su skup ležaja

Postoje i tzv. linearni sustavi, gdje je u pitanju skup linearnih elemenata i ležajeva koji zajedno   omogućuju rad stroja i gibanje njegovih dijelova.

Linearni ležajevi - osovina
Linearni ležajevi – osovina

Najpraktičnija vrsta linearnog ležaja su linearni kuglični ležajevi koji funkcioniraju na principu  pokretanja kuglica i to tako da se one vraćaju u područje s najvišim opterećenjem.

Linearni ležajevi za strojeve su usko vezani i uz pojam linearnih vodilica jer upravo oni omogućuju strojarima da konstruiraju jednostavnije i ekonomičnije vodilice koje se lakše održavaju i umanjuju kompliciranost konstrukcije stroja.

Učinite rad sa strojem ugodnijim i bržim

Svi proizvođači strojeva i strojnih dijelova posebnu pozornost pridaju kvaliteti ležajeva zbog njihove visoke potražnje na tržištu. Bitno je da svi linearni ležajevi budu dobro obrađeni i napravljeni od kvalitetnog materijala, s obzirom na to da se i taj materijal kroz vrijeme mijenja i smanjuje mu se kvaliteta.

Zbog toga se velika pažnja posvećuje i utjecaju rada na ležajeve, osobito kada je u pitanju dugotrajni rad pod visokim opterećenjem. Svima je u interesu napraviti kvalitetniji proizvod koji može podnijeti veći teret i trajati duže.

Karakteristike linearnih ležajeva

Upravo je dugovječnost linearnih ležajeva glavni uzrok čestim inovacijama kojima je glavni cilj povećati učinkovitost. Glavni faktori kod izrade linearnih ležajeva su podnošljivost opterećenja, putna dugovječnost, kolika je duljina takta kod osovine i njena tvrdoća.

Nosivost ležajeva

Linearni ležajevi ovisno o karakteristikama imaju različitu nosivost. Nosivost ležajeva može varirati ovisno o tome kako je teret raspoređen. U prednosti su ležajevi na koje je teret ravnomjerno raspoređen jer je tu manji impact na specifične dijelove. 

Duljina putovanja i takta

Kao i kod ostalih ležajeva, za linearne ležajeve je bitna duljina putovanja tj. duljina izražena u kilometrima. Ona kupca upućuje na procijenjenu putnu dugovječnost ležaja, što je veliki factor ovisno o tome koji se uređaj ili stroj konstruira.

Ovdje moramo spomenuti i duljinu takta jer ona jako utječe na rad osovine. Što je takt kraći osovina će se brže početi habati na mjestima koja podnose najveći teret, dok će ostala mjesta ostati nedirnuta.

Materijal izrade ležaja

Što se tiče materijala, linearni ležajevi mogu biti izrađeni od različitih vrsta materijala, ali se većinom izrađuju od čelika koji je pokazao dugotrajnost i čvrstoću. Može se raditi i s raznoraznim legurama, ali te legure nisu pretjerano izdržljive u dugoročnom smislu, osim ako nisu idealan i testiran omjer.

Posebna pozornost se posvećuje tvrdoći čelika koja se obično nalaze u rasponu od 58 do 60 HRC. Na linearne ležajeve utječu i drugi čimbenici kao što su temperatura i devijacija koji mogu smanjiti trajnost ležaja. Uvijek je dobro konzultirati se s nekim tko radi na konstrukciji kako biste znali što vam točno treba.

Gdje se linearni ležajevi mogu kupiti?

U ponudi proizvođača ležajeva postoje i specijalni ležajevi koji su u potpunosti izrađeni od metala i podnose mnoge negativne utjecaje rada. Kvalitetu rada stroja uvelike određuje kvaliteta njegovih dijelova. Kupnjom i korištenjem vrhunskih dijelova višestruko se umanjuje mogućnost ozljeda na radu i kvara stroja dok se povećava sigurnost rada i održavanje proizvodnog kapaciteta.Prvak na tržištu linearnih ležajeva je svakako firma Tuli, čije proizvode i asortiman možete pronaći na www.tuli.hr. Na istom mjestu možete pronaći i odlična objašnjenja i savjete o kupnji i korištenju. Ljudi koji izrađuju strojne dijelove svjesni su važnosti svog rada i koliko je bitna kvaliteta proizvoda kojeg rade.