Lusteri su glavno rasvjetno tijelo prostorije obješeno s stropa na sredini prostorije. Često se naziva i plafonska lampa, no u suštini plafonska lampa i luster su povezani samo s time što se nalaze na sredini prostorije. Za razliku od lustera, plafonska lampa je fiksirana na strop i ne visi sa njega. Osnovna namjena lustera je sabiranje većeg broja svjetlosnih izvora u jedan, te se stoga u crkvama i dan danas mogu pronaći stari lusteri koji vise sa stropa a svjetlosni elementi su im svijeće.

Lusteri kroz povijest

U početku rasvjetna tijela lustera bile su svijeće. Viseći element s stropa na kojem se je nalazio veliki broj svijeća dobio je naziv luster, te tada kada su prostorije bile znatno veće od danas i svijeće pružale slabije osvjetljenje od današnjih žarulja, u prostorijama je postojalo više od jednog lustera kako bi se cijele mogle osvijetliti.

Lusteri

U povijesti su se lusteri ukrašavali raznim vrstama kristala, pozlaćivali, te osim same funkcije rasvjete prostorije, bili su veoma važna karika u dizajnu prostorija. Danas, lusteri postaju sve manje i manje korišteni, a zamjenjuju ih plafonske lampe zbog nižih stropova. Najveći luster na svijetu nalazi se u džamiji u Abu Dabiju, a ukrašen je s Swarovski kristalima.

LED lusteri imaju niz prednosti u odnosu na ostale

LED tehnologija u zadnjih nekoliko godina u potpunosti preuzima tržište rasvjetnih tijela, a to se dešava zbog njenih boljih svojstava u odnosu na žarulje sa žarnom niti. Osim što troši znatno manje električne energije, LED žarulje pružaju bolje osvjetljenje i dugotrajnost od više od 50 tisuća radnih sati. Ovo su samo neke od prednosti u moru prednosti LED tehnologije u odnosu na druge modele rasvjete, te upravo zbog toga danas se kao bolja kupnja nameće LED luster od običnog.

Lusteri su i dalje jedno od glavnih rasvjetnih tijela u velikim prostorijama s visokim stropovima, no kod kuća i stanova u novo vrijeme nameću se plafonske lampe kao bolje rješenje. Upravo zbog nižih stropova i nemogućnosti postavljanja lustera. Ukoliko imate više stropove, obratite pažnju na velike i raskošne lustere koji će dominirati prostorom.

Pročitajte i članak o tome kako raste prodaja stanova u novogradnji u Zagrebu.

Stolna svjetiljka, podna lampa, luster ili ukrasna rasvjeta? U našoj ćete ponudi zasigurno pronaći svjetiljku za sebe. Čitajte više …