Prilikom uređenja interijera doma, jedan od ključnih elemenata koji treba uzeti u obzir je pravilan odabir osvjetljenja. Osvjetljenje ima moć transformirati prostor, stvoriti željenu atmosferu i pružiti osjećaj ugodnosti u prostoru u kojem provodimo najviše vremena. 

Ako tražite praktično i estetski privlačno rješenje, plafonjere mogu biti idealan izbor za vas, bez obzira jeste li minimalistički nastrojeni, ne želite gubiti vrijeme na održavanje visećeg lustera, imate ograničeni proračun ili djecu koja vole aktivnosti u prostoru.

Prednosti plafonjera 

Plafonjere, poznate i kao stropne svjetiljke, imaju mnoge prednosti koje ih čine popularnim izborom za rasvjetu prostora. Jedna od glavnih prednosti je što se postavljaju izravno na strop, čime se štedi prostor i stvara čist i moderan izgled. Osim toga, one: 

  • Lake su za održavati jer ne zahtijevaju često čišćenje kao što je to slučaj s visećim lusterima 
  • Manje su izložene opasnosti od oštećenja ili razbijanja u usporedbi s visećim lusterima, što ih čini sigurnijim izborom, posebno u domovima s djecom
  • Izvrsno su prilagodljive prostorima s niskim stropovima, gdje bi viseći lusteri mogli biti nepraktični

Generalno, plafonjere su praktičan, estetski privlačan i funkcionalan izbor za osvjetljenje prostora.

Estetski izbor rasvjetnih tijela

Mnogi ljudi imaju predrasude o plafonjerama kao dosadnim i običnim svjetiljkama. Međutim, u današnje vrijeme tržište nudi širok izbor različitih veličina, boja i dizajna. Bez obzira na vaš stil i preferencije, možete pronaći onu koja će se savršeno uklopiti u vaš interijer. 

plafonjere različitih veličina, boja i dizajna
U današnje vrijeme možete pronaći plafonjeru koja će se savršeno uklopiti u vaš interijer. 

Trgovine s rasvjetnim tijelima, a posebno online trgovine, pružaju vam mogućnost da istražite razne modele i odaberete plafonjeru koja će zadovoljiti vaše estetske i funkcionalne zahtjeve. Također, one se mogu koristiti kao ukrasni elementi koji dodaju poseban šarm i stil prostoru.

Nedostatci ove stropne rasvjete

Unatoč brojnim prednostima, važno je biti svjestan i nedostataka plafonjera prije nego što se odlučite za njihovu kupnju. Jedan od nedostataka je što one privlače manje pažnje na strop u usporedbi s velikim visećim lusterima koji mogu biti pravi vizualni naglasak prostora. 

Plafonjere su estetski privlačan i funkcionalan izbor
Plafonjere su praktičan, estetski privlačan i funkcionalan izbor za osvjetljenje gdje želite stvoriti dobru atmosferu i pružiti osjećaj ugodnosti u prostoru. 

Također, često troše nešto više električne energije jer zahtijevaju više od jedne žarulje za rad. Iako postoji opasnost od pregrijavanja, ta je opasnost minimalna ako plafonjera ne svijetli neprekidno 24 sata dnevno.

Izbor u trgovinama s rasvjetom

Prije nego što se upustite u kupnju plafonjere, važno je razmisliti o svrsi osvjetljenja koje vam treba. Ovisno o tome, možete odabrati različite vrste koje zadovoljavaju vaše potrebe.

  • Ako želite općenito osvjetljenje za cijelu prostoriju, primjerice u kupaonici, plafonjera s više žarulja može biti prikladna opcija.
  • Za naglašavanje određenog kuta ili komada namještaja, možete odabrati model s usmjerenim svjetlom. 
  • Za dekorativnu svjetlost, postoje modeli s posebnim dizajnom ili staklenim elementima koji stvaraju zanimljive efekte.
  • U slučaju da tražite plafonjeru za dječju sobu, možete pronaći modele s dizajnom prilagođenim djeci, ukrašene likovima iz crtića ili raznim bojama.
  • Također, pri kupnji važno je razmotriti vrstu žarulja koje koristi, poput običnih žarulja ili ugrađenih LED žarulja.
  • Ukoliko se odlučite na online kupovinu, važno je detaljno pročitati specifikacije proizvoda prije naručivanja kako biste bili sigurni u odabir pravog modele za vaše potrebe.

Ostale mogućnosti stropnih svjetiljki

U kategoriju ostalih stropnih svjetiljki spadaju modeli s više od dvije žarulje, svjetiljke koje se ističu dodatnim ukrasima i detaljima te moderne svjetiljke s inovativnim dizajnom. Naravno, svjetiljke s više žarulja mogu potrošiti malo više električne energije, ali istovremeno će privući više pažnje na vaš strop. 

55+ cool ideja za dizajn stropnih svjetiljka i plafonjera za dnevni boravak

S druge strane, moderne stropne svjetiljke pružaju mogućnost da vaš dnevni boravak izgleda jednako elegantno kao s visećim lusterom, ali po znatno povoljnijoj cijeni. Ipak, plafonjere ostaju idealan spoj jednostavnosti i elegancije i kao takve odličan izbor stropnih svjetiljki koje možete mirno postaviti i u dnevni boravak, ali i u kupaonicu kao kupaonsku rasvjetu.

Kupaonska rasvjeta nudi praktičnost i eleganciju 

Kupaonska rasvjeta ima poseban značaj u uređenju kupaonice, jer osigurava dovoljno svjetla za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, ali istovremeno stvara ugodnu atmosferu. Kada je u pitanju odabir rasvjete za kupaonicu, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora. Prvo, treba razmotriti veličinu kupaonice i visinu stropa kako biste odabrali pravu veličinu i visinu kupaonske rasvjete. 

Kupaonska rasvjeta stvara ugodnu atmosferu
Kupaonska rasvjeta osigurava dovoljno svjetla za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, ali istovremeno stvara ugodnu atmosferu.

Također, važno je odabrati svjetlo koje će pružiti dovoljnu svjetlinu za obavljanje svakodnevnih aktivnosti poput šminkanja ili brijanja. Dodatno, možete razmisliti o kombinaciji neke stropne lampe s drugim izvorima svjetlosti poput zidnih svjetiljki ili ogledala s ugrađenim svjetlima kako biste postigli optimalnu rasvjetu. Kupaonska rasvjeta može biti i dekorativni element, pa odaberite rasvjetu koja će se uklopiti u stil i dizajn vaše kupaonice te stvoriti ugodan i funkcionalan prostor.