Dječje sobe nisu samo sobe za spavanje, to su sobe za odmor, učenje, igranje i još tisuću drugih stvari koje vaše dijete radi svaki dan. Zbog toga je važno da tom prostoru posvetite pažnju koju zaslužuje s obzirom na to da je upravo okolina u kojoj vaše dijete odrasta veliki faktor u njegovom razvoju. Dječje sobe koje su usmjerene djetetovim potrebama i koje ga potiču na kreativnost su jako velika pomoć svakom roditelju.

Uređenje soba

Prilikom osmišljavanja i dizajniranja dječje sobe treba imati na umu starost djeteta, njegove interese i hobije. Također, djetetu treba dati mogućnost da sudjeluje u uređivanju svoje sobe i biranju stvari i namještaja. Čak i ako se ne možete složiti oko nekih stvari, uvijek možete napraviti kompromis koji će svima odgovarati.

Dječje sobe nisu samo sobe za spavanje, to su sobe za odmor, učenje, igranje i još tisuću drugih stvari koje vaše dijete radi svaki dan. Zbog toga je važno da tom prostoru posvetite pažnju koju zaslužuje s obzirom na to da je upravo okolina u kojoj vaše dijete odrasta veliki faktor u njegovom razvoju.

Kvalitetan namještaj

Namještaj koji se nalazi u dječjoj sobi mora biti pažljivo biran. Prvo i najvažnije, mora biti:

  • siguran za korištenje, 
  • čvrsto montiran, 
  • bez oštrih rubova 
  • i staklenih dijelova. 

Djeca su zaigrana pa im okolina mora biti sigurna. Veličina namještaja je također važna. Izuzev ormara koji mora biti prostran, ostali dijelovi pokućstva bi trebali biti manji i praktičniji za premještanje jer se potrebe djeteta mogu mijenjati, osobito kad dijete poraste. 

Boja namještaja također može imati veliku ulogu u djetetovom životu jer dijete će biti zadovoljnije i sretnije u okruženju koje je i njemu lijepo. Stručnjaci preporučuju namještaj svjetlijih nijansi, kako bi soba imala više svjetlosti i izgledala veće, osobito zato što su dječje sobe često najmanje sobe u stanu ili kući. 

Prilikom kupnje sobe uzmite u obzir da mora imati više ormarića, polica i ladica te da mu treba što veći krevet jer će nastaviti s rastom, a tada će mu trebati dovoljno prostora za spavanje.

Osigurajte djeci prostor za igru

Osim ormara za odjeću i kreveta za spavanje i odmor jako je važno djetetu osigurati i prostor za igru, ali i prostor za rad. Stoga investirajte u kvalitetan i dobar radni stol koji će vašem djetetu olakšati njegove školske dane i dati mu dovoljno prostora za učenje i rad za računalom. Investirajte u jako kvalitetan stolac koji će mu olakšati rad i biti udoban za njegovu kralježnicu. Tijekom djetetovog rasta stolac je vrlo bitna potpora i može imati veliki utjecaj na djetetovo držanje i zdravlje.

Jedan dio dječje sobe svakako ostavite kao posebno mjesto za igru, koje uključuje spremište za igračke i dozvoljava djetetu da se igra bez mogućnosti ozljede, te da se uz njega mogu igrati i njegovi prijatelji. 

Moderna rješenje za dječje krevetiće su sve bolja, pa tako velik broj kreveta ima uklopljene i ladice za spremanje stvari ispod podnica, a mnogi su napravljeni tako da se mogu rasklopiti u veći model, tako da krevet raste s djetetom.

Računajte unaprijed

Morate računati da će se s godinama potrebe vašeg djeteta promijeniti jer dijete raste i postaje tinejdžer. Tada će mu trebati više mjesta za spremanje odjeće, knjiga i privatnih predmeta. Prilikom kupnje sobe uzmite u obzir da mora imati više ormarića, polica i ladica te da mu treba što veći krevet jer će nastaviti s rastom, a tada će mu trebati dovoljno prostora za spavanje.

Iznimno važan dio svake dječje sobe je i rasvjeta. Rasvjeta je faktor kojeg roditelji često zanemaruju, a ima veliki utjecaj na dijete i njegovo zdravlje. Osim što je dobra rasvjeta važna za njegov vid, osobito ako je riječ o djetetu koje puno uči, čita i radi za računalom, rasvjeta je važna i za njegovo raspoloženje i održavanje budnosti tijekom dana. 

Dječji kreveti za miran san

Dječji kreveti najvažniji su dio dječjih soba jer su zaduženi za djetetov odmor i san. Nakon kinderbeta, dječjeg krevetića u kojemu je bila vaša beba, na red dolazi klasični dječji krevet. Kod predškolaca govorimo o krevetima manjih dimenzija, ali vrlo je praktično kupiti odmah veći krevet jer se tako izbjegava dodatna kupnja kasnije. 

Za dječji krevet najbitnije je mjesto gdje je krevet smješten i madrac za spavanje u njemu. Glava ne bi smjela biti u blizini prozora ili radijatora zbog promjena temperature i strujanja zraka, a istraživanja kažu kako bi bilo dobro i da je glava usmjerena prema sjeveru. 

Moderna rješenje za dječje krevetiće su sve bolja, pa tako velik broj kreveta ima uklopljene i ladice za spremanje stvari ispod podnica, a mnogi su napravljeni tako da se mogu rasklopiti u veći model, tako da krevet raste s djetetom. Konstrukcija kreveta mora biti čvrsta i podnijeti težinu i kretanje djeteta, a ponekad i razne druge vratolomije.

Važno je kupiti dobar madrac koji će djetetu tijekom spavanja pružati dobru potporu, omogućiti čvrst san, tako da se dijete probudi odmorno i spremno za novi dan i nove pustolovine. Za tinejdžere je ovo osobito važno, s obzirom na to da su opterećeni zbog naglog rasta. Zbog toga im treba madrac koji ublažava pritisak koji njihovo tijelo osjeća i na taj im je način dobar oslonac za rast.