Gotovo da i nema osobe koja ima kuću ili stan s vrtom koja nije barem jednom pokušala napraviti idealan travnjak za sebe. Osim o sjemenu za travu, dobar travnjak ovisi i o kosilici koju posjedujte i načinu košenja trave kao i o kontinuiranom održavanju. 

S obzirom na to da se u posljednje vrijeme ponuda kosilica za travu uvelike proširila, u nastavku vam donosimo kratak vodič o tome kako izabrati idealan model za svoj vrt.

Gotovo da i nema osobe koja ima kuću ili stan s vrtom koja nije barem jednom pokušala napraviti idealan travnjak za sebe.

Vrste kosilica u trgovinama

Ovisno o vašim potrebama, odnosno prvenstveno dimenzijama vrta i učestalosti korištenja kosilice za travu, možete birati između različitih modela, a neki od najpopularnijih su:

  • Kompaktna
  • Traktorska 
  • Žična 
  • Grebenasta
  • Vretenasta
  • Robotska 

S obzirom na to da je ulaganje u nju zaista velik financijski pothvat, prije kupnje i odabira određenog modela poželjno je dobro se informirati o prednostima i manama svakog modela te se posavjetovati sa stručnjacima o tome koja od njih je najbolji izbor konkretno za vaše potrebe.

Osim o sjemenu za travu, dobar travnjak ovisi i o kosilici koju posjedujte i načinu košenja trave kao i o kontinuiranom održavanju. 

Kosilice za travu s obzirom na površinu

Kao što je ranije rečeno, odabir najbolje kosilice za travu prvenstveno ovisi o tome koliki travnjak imate te koliko često ćete je često koristiti. U tom smislu vlasnicima velikih travnjaka koji se često kose stručnjaci savjetuju kupnju traktorske kosilice ili ridera koji će vam prvenstveno skratiti posao košenja, a potom ga i kvalitetno odraditi. 

Ako pak posjedujete travnjak srednje veličine, tada su odličan izbor samohodni modeli. Oni će skratiti vrijeme košnje, no oni nemaju iznimno jake motore kakve imaju oni preporučeni za košnju velikih površina.

Birajte snagu uređaja za košnju trave

Kada smo razjasnili koji modeli su preporučeni za koju veličinu travnjaka, dobro je znati i da se taj parametar određuje s obzirom na jačinu motora. Naime, motor je glavni dio kosilice koji određuje njezinu snagu, no on tek u suradnji s ostalim dijelovima iste kvalitete, snage i brzine postiže svoj maksimum. 

Najčešći model motora koji se danas ugrađuje u sve veći broj kvalitetnih kosilica su četverotaktni motori koji imaju dopuštenu količinu ispušnih plinova.

Ostali važni aspekti kod kupnje kosilice

Osim na motor, prilikom odabira i kupnje kosilice za travu, vrlo je važno obratiti pozornost i na druge važne aspekte, kao što su kvaliteta i način sklapanja kućišta, kotači i ručke. Poželjne karakteristike kućišta svakako su njezina masivnost i robusnost, ali istovremeno i mala težina.

Robusnost i masivnost kućišta kosilice garantira njezinu trajnost, dok njezina mala težina omogućava lakše rukovanje tijekom košnje. Neki od najboljih i najkvalitetnijih materijala od kojih kućišta mogu biti napravljena su:

  • Čelični lim pocinčan radi korozije
  • Kompaktno kućište od polimera

Kućišta napravljena od ovih materijala bit će otporna na vibracije i mehanička naprezanja te će trajati godinama. 

Ono što je vrlo bitno kada su kotači u pitanju je to da oni budu s ležajevima kako bi se lakše gurali i bili otporniji na prelaženje preko različitih neravnina koje su česte tijekom košnje travnjaka. Sve navedeno je vrlo važno kako se kotači vremenom ne bi rasklimali, a kućište iskrivilo ili počelo pucati što zahtijeva popravak koji je, u najvećem broju slučajeva, neisplativ.

ljanja o posjedovanju idealnog travnjaka, svakako treba najprije razmisliti o tome koje sjeme za travu kupiti i na koji način ga skladištiti, posijati, gnojiti, a potom i kositi.

Visina košnje travnjaka

Osim navedenih performansi koje svi modeli moraju ispunjavati, postoji i jedna dodatna koja vam uvelike može olakšati proces košnje, a odnosi se na mogućnost podešavanja visine košnje. Naime, danas na tržištu postoje modeli s ovom mogućnosti, a kod nekih modela čak postoji i mogućnost posebnog podešavanja prednje i zadnje osovine ili čak podešavanja svakog kotača. 

Ova specifikacija uvelike vam može olakšati košnju na različitim dijelovima travnjaka koji zbog konfiguracije samog terena na kojem ste koristili sjeme za travu nije jednaka visina trave. A kada je u pitanju trava sjemena igraju vrlo važnu ulogu.

Kosilice za ljepotu zelenih travnjaka

Kvalitetno sjeme za travu za lijep travnjak

Prilikom razmišljanja o posjedovanju idealnog travnjaka, svakako treba najprije razmisliti o tome koje sjeme za travu kupiti i na koji način ga skladištiti, posijati, gnojiti, a potom i kositi. U tom smislu se najprije morate odlučiti za vrstu trave koju ćete sijati, a potom možete krenuti u kupnju sjemena za travu.

Okvirne cijene kvalitetnog sjemena za travu kreću se oko 30 eura za 100 m2 , a mogu biti i više što ovisi o proizvođaču i vrsti smjese. Kvalitetno sjeme za travu omogućit će kvalitetniju i gušću travu, iako će nešto sporije rasti, no s druge strane treba ga manje u odnosu na jeftinije sjeme za travu kojeg treba više po kvadratnom metru. O načinima i vremenu sijanja te o načinu održavanja, najbolje se raspitati u specijaliziranim trgovinama.