Iako mnogi smatraju kako je prilikom uređenja doma ključno dobro izabrati temeljne komade namještaja te zanemaruju odabir rasvjete i rasvjetnih tijela, važno je upozoriti i na taj segment uređenja interijera. Naime, odabir adekvatne rasvjete vrlo je važan element cjelokupnog uređenja interijera te on bez dobre i efektne rasvjete neće izgledati potpuno i skladno. 

Osim estetike, važna je i funkcionalnost rasvjete pa je tako važno birati rasvjetu koja će adekvatno osvijetliti prostor, primjerice rasvjetu s popularnim LED žaruljama. Kada govorimo o stolnoj lampi, prilikom kupnje najvažnije je najprije odlučiti njezinu funkciju- hoće li ona biti na radnom stolu ili će njezina funkcija biti isključivo dekorativna.

Stolna lampa
Važno je imati dobru stolnu lampu za radni stol

Kako ne pogriješiti u odabiru rasvjete?

Kako ne biste pogriješili u odabiru rasvjete, donosimo nekoliko korisnih savjeta:

  • uključite izložbeni primjerak idealne stolne lampe kako biste dobili dojam o tome koliko jako svijetli te zadovoljava li to vaše potrebe
  • dizajn stolne lampe prilagodite postojećem interijeru i njegovom dizajnu (moderan dizajn zahtijeva moderne modele apstraktnih oblika i linija, dok klasično uređen interijer zahtijeva klasičnije modele)
  • kako svojevrstan preokret u interijeru, uložite u upečatljivu dizajnersku stolnu lampu koja će biti glavni dekorativni element u prostoriji
  • ukoliko vam budžet ne dopušta kupovinu dizajnerske lampe, prošetajte do antikvarijata ili sajmova antikviteta na kojima možete pronaći prekrasne, vrijedne i unikatne stolne lampe s kojima možete nadopuniti interijer svoga doma
  • obratite pozornost na visinu i veličinu stolne lampe koja bi trebala biti razmjerna veličini prostorije u kojoj će se nalaziti (vrlo male lampe će se „izgubiti“ u velikom prostoru, dok će iznimno velike lampe u malom prostoru djelovati napadno)
  • obratite pozornost i na nijansu svjetla, odnosno sjene koja ne bi trebala biti veća od površine iznad koje se ona nalazi (kada govorimo o stolnim lampama za radni stol)

Ujedinjavanje funkcionalnosti i estetike

S obzirom na sve više poslova koji se u današnje vrijeme obavljaju od kuće i digitalnim putem, važno je imati dobru stolnu lampu za radni stol. Ovakvi modeli su bazirani na fokusiranom svjetlu koje ciljano osvjetljava određeno područje stoga moraju biti iznimno praktični, ali i efektnog izgleda. Zbog funkcionalnosti je važno da je model podesiv. 

Stolne lampe
Stolne lampe kao dekorativni element interijera

Kod odabira stolne lampe za radni stol, važno je upamtiti kako izvor svjetla mora biti postavljen najmanje 40 cm iznad radne ploče kako bi lampa davala optimalno osvjetljenje. Isto tako, preporučuje se kupovina LED žarulja koje daju optimalno svjetlo, a istovremeno štede energiju.

Stolne lampe kao dekorativni element interijera

Ukoliko svoj interijer želite dodatno popuniti dekoracijom, vrlo inovativan potez bi bio odabir dobre dekorativne stolne lampe. Prije kupovine ovakve vrste, važno je odrediti jačinu svjetla koje želite kao i dominantan stil u koji se lampa mora uklopiti. Ovakvi modeli će u vaš interijer unijeti više intime, dojam ležernosti, opuštenosti i romantike te će povećati osjećaj topline kada se ugasi glavna rasvjeta. 

Povijest LED žarulja

Začetak LED žarulja seže u 1962. godinu kada su se pojavile, a tada su imale mogućnost proizvodnje isključivo crvenog svjetla zbog čega su se tada koristile samo za indikatore i laboratorijsku opremu. LED žarulje su po svojoj definiciji električna svjetla koja se koriste u svjetiljkama i rasvjetnim tijelima koja upotrebljavaju LED diode za emitiranje svjetla. 

LED žarulje
Danas se na tržištu mohu pronaći LED žarulje snage od 3W do 15W.

One, za razliku od žarulja koje imaju volframovu, odnosno žarnu nit, imaju i do 10 puta duži vijek trajanja te do 5 puta duži vijek trajanja od halogenih žarulja. Također, LED žarulje koriste i do 80 % manje električne energije za emitiranje iste količine svjetlosti kao klasične žarulje te do 50 % manje energije u odnosu na halogene žarulje. Upravo se zbog toga one smatraju najisplativijim izvorom svjetla koji je danas moguće pronaći na tržištu. 

LED žarulje za budućnost

Njihovo je ime skraćenica engleskih riječi Light Emitting Diode što sugerira postojanje dioda umjesto žarne niti kakvu pronalazimo kod klasičnih žarulja. Kao što je ranije rečeno, nekada su klasične LED žarulje mogle emitirati samo crveno svjetlo dok su danas dostupne u raznim oblicima, snagama i bojama svjetlosti koje mogu emitirati. 

Danas se na tržištu mohu pronaći LED žarulje snage od 3W do 15W. Važno je napomenuti da se jačina njihove svjetlosti izražava u lumenima, što je važno ukoliko mijenjate stare žarulje s LED žaruljama te dobro pogledajte etiketu i konvertirajte vate u lumene. Osim snage osvjetljavanja, kod LED žarulja je moguće birati i boju svjetlosti pa tako možete birati između toplo bijele (3000k) i neutralno bijele boje (4000k).