Bilo da ste poklonik mesa, ribe ili pak više uživate u povrću sa žara, nema ništa bolje od dobrog roštilja. Bez obzira na razne vrste roštilja koje se danas nude na tržištu, roštilj na ugljen i dalje je kralj svih roštilja – slatki miris dima i aroma koju on daje nezamjenjiva je bilo kojim začinom. Iako roštilj na ugljen nije prigodan za zatvorene prostore, lijepo vrijeme savršen je izgovor da se sa svojim roštiljem zaputite u prirodu (ili svoje dvorište). Osim očitih dobrobiti svježeg zraka za organizam, jednom kada probate hranu s roštilja na ugljen biti će vam jasno zašto je on vrijedan ulaganja ovo malo dodatnog truda.

Priprema je pola posla

Prije nego se odlučite baciti namirnice na vatru, pripremite svoj roštilj na ugljen. Čiste i vruće rešetke iznad plamena koji tinja savršene su za pečenje, a za finu hruskavu koricu pokušajte stvoriti dvije zone za pečenje, hladniju, koja će osigurati dobru termičku obradu, i topliju, koja će na kraju stvoriti ukusnu koricu na mesu.

Imate li roštilj na ugljen s poklopcem, iskoristite ga za finiju aromu dima i bolju termičku obradu namirnica. Još jedan pametan savjet je da rešetku roštilja na ugljen ne natrpate. Ostavite li žaru prostora da diše između namirnica, povećat ćete šanse da se one pravilno ispeku i dobiju slasnu aromu.

Mali ili veliki roštilj za svaku prigodu

Mnogi od nas nisu u mogućnosti imati veliki roštilj. Mali stolni prijenosni roštilji na ugljen ne zauzimaju mnogo prostora, s obzirom da mogu doći i u verzijama u dimenziji manje kantice. Umjesto na pod, ovi roštilji na ugljen dizajnirani su kako biste ih bez brige mogli odložiti na stol za vrijeme roštiljanja, što ih čini savršenima za manje prostore jer roštiljati onda možete i na terasi ili balkonu. Uvijek pazite pa gdje god čete spremati hranu da je tu i veoma dobra vanjska rasvjeta jer inače možete brzo napraviti neku štetu.

Ipak, takvi roštilji na ugljen nisu pogodni za veće količine hrane. S druge strane, sklopivi roštilji nude još jednu opciju za lakše skladištenje i roštiljanje na većim rešetkama. Za one kojima pohrana roštilja nije problem, verzije na kotačićima odlična su opcija za lakše čuvanje vašeg roštilja na ugljen od vremenskih nepogoda koje ga mogu oštetiti. Sve u svemu, uz toliko opcija zbilja više nema izgovora da ne nabavite roštilj na ugljen i ne uživate u ukusnoj hrani s njega.

Jeste pred kupnjom nove sjedeće garniture? Onda slijedite linku za više savjeta.