Spavaće sobe su puno više od samog mjesta za spavanje. Njihova uloga ima veliko značenje u današnjem užurbanom načinu života, odnosno u ostvarenju tog, svima nam prijeko potrebno fizičkog i psihološkog spokoja.

Imajući na umu ovu činjenicu, razmislite o uređenju svoje spavaće sobe na način da ona bude pravo rajsko utočište u kojemu ćete se okrijepiti, odmoriti i uvijek iznova osigurati duši i tijelu snagu za nove životne poduhvate.

Po pitanju dekoracije spavaće sobe postoje neka uvriježena pravila koja itekako mogu doprinijeti udobnosti, smirenju te u konačnici dobrom i kvalitetnom snu. Vaša spavaća soba bi u svakom trenutku trebala biti uredna, udobna, smirujuća. Stručnjaci tvrde – što više nereda je prisutno u prostoru za spavanje to ćete teže utonuti u san i održati njegovu čvrstoću i kvalitetu.

Osim toga, tu su još neki bitni savjeti koji su od velikog značaja za kvalitetan i miran san.

Zamračite prostor za spavanje

Spavaće sobe su prostorije u kojima je jako svjetlo apsolutno suvišno. Prigušite svjetla dok se pripremate za počinak ili sasvim isključite svjetiljke iznad glave koje obasjavaju cijeli prostor, a prebacite se na prigušene noćne lampe. Naše tijelo je programirano za spavanje kada je mračno, tako da zamračivanjem prostorije možete potaknuti taj ritam.

Svjetlo inhibira izlučivanje melatonina, hormona koji prirodno potiče spavanje. “Čak i ako sklopite oči, svjetlost prodire kroz vaše kapke – i vaš mozak neće biti u stanju proizvesti melatonin”, objašnjava dr. Joyce Walsleben, izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u New Yorku.

Održavajte spavaće sobe tamnima

Sakrijte digitalne satove i bliješteće elektronske uređaje iz vidokruga ili u namještaj. Stavite noćnu svjetlost u hodnik ili kupaonicu u slučaju da vas “priroda pozove” tijekom noći jer to je svakako mudrije nego uključivanje stropnog svjetla, koje će u vrlo kratko vrijeme narušiti razinu melatonina.

U slučaju da ulične svjetiljke ili mjesečina dopiru u vaše spavaće sobe, razmislite o postavljanju tamnih zavjesa koje će pomoći u održavanju mračnog prostora i obavezno ih spustite prije odlaska na počinak.

Pobrinite se za svježinu unutar spavaće sobe

Tjelesna temperatura prirodno pada dok tonemo u san, tako da hlađenje spavaće sobe može biti od koristi. Tijekom usnivanja u hladnijoj sobi tjelesna temperatura će se prije spustiti što će doprinijeti i bržem usnivanju.
Većina stručnjaka savjetuje postavljanje termostata 5° do 10° niže od prosječne dnevne temperature. Idealna temperatura za spavanje po njima je ona između 15° i 20° C.

Eliminirajte sve nepoželjne zvukove

Tijekom usnivanja, i najmanji neočekivani šum vas vrlo lako može probuditi, osobito tijekom plitkih ciklusa spavanja, a prekidanje sna vrlo lako može rezultirati daljnjom nesanicom.

Ako je vaša spavaća soba na udaru neželjenih zvukova poput primjerice prometnih zvukova svakako bi trebali razmisliti o dodatnoj zvučnoj izolaciji koja će držati podalje sve zvukove koji dolaze izvana i uvelike pomoći u održavanju mirnog sna. Dakle, želite li miran i čvrst san, svakako se pobrinite za tišinu unutar vaše spavaće sobe.

Priručno i jednostavno rješenje mogu biti i čepići za uši koji će pomoći u eliminaciji svih zvukova poput primjerice partnerovog hrkanja, zvukova koji dolaze s prometnica ili pak prebučne glazbe iz stana susjeda koji su zaboravili na pravila i kućni red zgrade. U tim slučajevima čepići za uši mogu biti od velike koristi, iako je sasvim jasno da oni ne mogu u potpunosti eliminirati buku i da nisu dugoročno rješenje.

Održavajte spavaću sobu mirnom

Spavaće sobe su namijenjene za spavanje te odmor duha i tijela i unutar njih su apsolutno nepoželjne bilo kakve druge aktivnosti, kao i uređaji poput primjerice, televizora, računala, sprava za vježbanje i sličnih neprijatelja sna. Riješite se bilo čega što može narušiti san, a dodajte predmete koji doprinose boljem snu kao što su primjerice umirujuće boje, prigušeno osvjetljenje, fontane koje odašilju nježne umirujuće zvukove žuborenja vode i slične predmete koji spavaće sobe čine ugodnijim prostorom za odmor i opuštanje.

Spavaće sobe su nedvojbeno prostori od velike važnosti za svakoga od nas. One mogu biti pravo rajsko utočište koje će nam, ukoliko mu posvetimo dovoljno pažnje podariti mir, spokoj, dobar san i revitalizaciju duha i tijela, što će u konačnici doprinijeti jačoj energiji i boljoj kvaliteti života.

Kao i nekada roštilj na ugljen i danas je kralj svih roštilja. Više o tom roštilju u članku.