Ploče iz kamena omiljeni su materijal mnogih dizajnera interijera jer imaju jako visoku estetsku vrijednost i vrlo se lako mogu uklopiti u svaki prostor. Ovaj prirodni element ima posebnu ljepotu i snagu koja izvire iz njega pa se smatra jako elegantnim i nezahtjevnim rješenjem za sve vrste prostora. Jednostavno održavanje i dobro podnošenje svih vremenskih uvjeta neki su od razloga zašto se ljudi odlučuju na uređivanje doma kamenim pločama.

Koriste se u razne svrhe

Kamene ploče su i vrlo svestrani građevni materijal jer se mogu upotrijebiti na više načina i u razne svrhe. Njima se mogu oblagati:

  • podovi ili zidovi
  • uređivati terase ili staze u dvorištu
  • često se koriste i za oblaganje raznih kuhinjskih površina, upravo iz razloga što se lako održavaju

Velik izbor boja i dezena omogućuje stvaranje oku ugodnog prostora kojem ploče daju još elegantniji izgled. S obzirom na to da je kuhinja često najprljaviji dio kuće kamene ploče su idealne za održavanje čistoće jer se jednostavno čiste.

Kamene ploče su dugotrajno najbolje rješenje

Kamene ploče su i dugoročno vrlo isplativa investicija jer su gotovo neuništiva vrsta materijala koja se može koristiti desetljećima a da se na njima ne vidi njihova starost. Kamene ploče ne mijenjaju svoju boju niti šare, ne mijenjaju oblik i izgled, a postojane su i kad su izložene visokoj razini vlage i prljavštini. Iako se postavljaju i na vrlo prometnim prostorima, poput hodnika ili sala, ploče sjajno izgledaju dugo vremena.

Kamene ploče
Kamene stepenice u dvorištu kuće

Kamen je najmanje zahtjevan materijal za uređivanje interijera jer se, za razliku drva, metala i drugih sličnih materijala, ne treba lakirati, bojati niti obnavljati. Kamen je postojan i gotovo neuništiv, a morate ga održavati uz pomoć malo nježnog deterdženta i krpom za brisanje.

Čitajte i sljedeći članak: Kosilice kao pomoć za svakog vrtlara

Kao što je ranije rečeno, odabir najbolje kosilice za travu prvenstveno ovisi o tome koliki travnjak imate te koliko često ćete je često koristiti.

Dobro izoliraju prostor

Mnogi vlasnici kuća, stanova, vila i poslovnih prostora, odabrali su korištenje kamene ploče za oblaganje podova jer je kamen odličan toplinski vodič tijekom zime, kada zadržava toplinu u podno grijanim  prostorijama. Istovremeno, isti taj kamen će štiti od topline tijekom vrućih ljetnih mjeseci, hladiti prostor i činiti ga ugodnijim za boravak.

Važna komponenta kamenih ploča je i njihov izgled koji se vrlo lako može iskombinirati sa svim stilovima, od tradicionalnih do modernih. On je svevremenski materijal u kojeg uvijek vrijedi ulagati. Posebno cijenjeno svojstvo kamenih ploča je njihov prirodni sastav: 

  • one su nastale prirodnim procesima
  • nisu obrađivane kemikalijama koje mogu štetiti ljudima 
  • nemaju neugodan intenzivan miris kakvog često ispuštaju umjetni materijali koji se koriste u uređivanju interijera.