Nakon uređenja unutrašnjosti kuće važno je obratiti pozornost i na vanjski prostor pa osim okućnice, vrta i terase valja razmisliti i o postavljanju i adekvatnoj vrsti vanjske rasvjete. Naime, vanjska svjetla prvenstveno služe kako bi se osvijetlio određeni vanjski prostor, kako bi se u njemu moglo boraviti ili kako bi se njime moglo kretati po mraku, a da se osoba pritom ne ozlijedi ili ne padne. 

Isto tako vanjska svjetla se danas smatraju i dijelom sigurnosne zaštite kuće jer ju štiti od provalnika i neželjenih posjetitelja. Toj svrsi najbolje služe LED reflektori sa senzorom koji se pale na pokret.

LED vanjsa svjetla.
Nakon uređenja unutrašnjosti kuće važno je obratiti pozornost i na vanjski prostor.

Idealne pozicije vanjske rasvjete

S obzirom na to da je sigurnost jedan od najvažniji kriterija kojima bi se svi trebali voditi prilikom uređenja unutarnjeg i vanjskog prostora kuće, vrlo je važno prije nego se kupe i postave vanjska svjetla znati koje su to idealne pozicije. Neke od najučestalijih pozicija na kojima ih možemo pronaći su:

  • Stubišta
  • Terase
  • Prilazi

Kada je riječ o stubištima ona su možda i najčešća mjesta na koja se vanjska svjetla postavljaju te tu možda imaju i najveću sigurnosnu ulogu jer je pad sa stepenica zapravo vrlo opasan. 

Također, ona na terasama uz osvjetljavanje okolnih prostora služe i za prigodno ambijentalno osvjetljenje terase te omogućavaju korisnicima da se i u vanjskom prostoru po noći zabavljaju kao i u unutarnjem te po danu. Svjetla na prilazima uz osvjetljavanje prostora za lakše kretanje služe i kao izvrsno ambijentalno osvjetljenje u vrtu.

(Ne)vidljiva rasvjeta

Kod odabira vanjskih svjetala vrlo je važno uklopiti model rasvjetnog tijela s pozicijom na kojoj će ono biti postavljeno, ali i s cjelokupnim prostornim uređenjem određenog vanjskog dijela. U tom smislu se za ona koja će biti postavljena na stubištima najčešće preporučuju ugradbena vanjska svjetla koja se postavljaju na gazište stuba ili pak neke jednostavnije lampe. 

S druge s pak strane za rasvjetu na terasama i u vrtovima preporučuju se najrazličitiji modeli. Tako se na terasama i u vrtovima mogu pronaći različiti lusteri, visilice, LED reflektori sa senzorom i slična rasvjetna rješenja koja su u skladu s dominantnim stilom uređenja.

Privlačna vanjsa rasvjeta
Kod odabira vanjskih svjetala vrlo je važno uklopiti model rasvjetnog tijela s pozicijom na kojoj će ono biti postavljeno.

Dašak romantike pri osvjetljavanju vanjskog prostora

U posljednje vrijeme sve više pažnje se posvećuje uređenju terasa i vrtova kao oaza mira i opuštanja u kojima je sve podređeno pružanju osjećaja mira i opuštanja. U tom smislu se uz vrlo udobne vrtne garniture, stolice, ljuljačke i fotelje u boho stilu na terase i u vrtove stavlja i vanjska rasvjeta u istom stilu. 

Naime, danas ćete vrlo često vidjeti različite lampione koji gore u vrtovima i na terasama i koji pružaju dovoljno svjetla koje je potrebno, a s druge pak strane doprinose ugodnom ambijentu pa njihovo svjetlo nije prejako. Ovaj model rasvjetnih tijela ovom prostoru daje i dašak romantike te dodatno umiruje i opušta.

Ekološki prihvatljiva rasvjetna tijela

Iako je vanjska rasvjeta, a posebno LED reflektori sa senzorom za pokret, postala iznimno popularna u posljednje vrijeme te je na tržištu moguće pronaći velik broj različitih modela, jedan model ipak se istaknuo u posljednje vrijeme. Naime, s obzirom na to da se u medijima sve više potencira ekološki odgovorno ponašanje i korištenje resursa, vrlo popularna je postala tzv. solarna rasvjeta. 

LED reflektor sa senzorom jedan je od najpopularnijih modela.

To je ona koja na ima veće ili manje panele koji tijekom dana skupljaju svjetlost (ne nužno sunčevu), a kada padne mrak tu energiju pretvaraju u svjetlost. Solarna vanjska svjetla najčešće se mogu vidjeti u vrtovima, uz dvorišne prilaze ili pak na balkonima. Najčešći modeli su oni koji se stavljaju u zemlju ili u travu te daju prekrasno, intimno i efektno osvjetljenje.

LED reflektor sa senzorom povećava sigurnost

O važnosti sigurnosti i rasvjetnim tijelima koja u njoj imaju veliku ulogu već je prethodno nešto spomenuto, a sada ćemo se u potpunosti fokusirati na predstavljanje jedne od najboljih opcija osvjetljenja koja je dostupna na tržištu. LED reflektor sa senzorom jedan je od najpopularnijih modela takve vrste, a tome je tako zbog njegove iznimne učinkovitosti i efikasnosti. 

S obzirom da se temelji na LED tehnologiji, on daje iznimno dobro osvjetljenje što je svakako primarni cilj. Svojim ugrađenim senzorom, LED reflektori sa senzorom detektiraju svaki pokret u blizini te se automatski pale kako bi pružili adekvatno osvjetljenje. Osim što pomažu korisnicima u neometanom kretanju, oni sprječavaju i neželjene napadače od prilaska kući i vašem dvorištu pa svakako razmislite o njihovoj kupovini za odličnom izvoru zaštite.

LED reflektor sa senzorom povećava sigurnost
S obzirom da se temelji na LED tehnologiji, on daje iznimno dobro osvjetljenje što je svakako primarni cilj.