Ako se nalazite u manjem prostoru u kojem nema klime i nemate mogućnost ugradnje zidnog klima uređaja, nema potrebe za očajavanjem. Najbolja prijenosna klima idealno je rješenje za vas i za nju nije potrebna nikakva instalacija. Njena je popularnost sve veća upravo zbog jednostavnosti korištenja, povoljne cijene i mogućnosti premještanja – ne morate se obvezivati na ništa ozbiljno ili obavezno.

Zašto je prijenosna klima dobar odabir?

Prijenosna ili pokretna klima idealna je za hlađenje manjih prostora, a s obzirom na to da ima kotače može se vrlo jednostavno premještati iz jedne prostorije u drugu. Princip rada prijenosne klime je isti kao i kod zidnog klima uređaja, a to je da izbacuje topli zrak a otpušta hladni zrak u okolni prostor. Nemojte misliti da je mehanizam jednostavniji ili da ćete dobiti puno lošiji proizvod – radi se o istim principima fizike.

Prijenosne klime
Prijenosne klime se razlikuju prema jačini i veličini prostorije koju bi trebale rashlađivati

Jednostavno rukovanje s klimom

Sve prijenosne klime, isto kao i zidne, imaju višenamjenske daljinske upravljače kojima je jako jednostavno rukovati. Pomoću njih najbolja prijenosna klima se može podesiti na nekoliko različitih stanja, pa tako možete namjestiti postavku samoisključivanja, postavku „spavanja“ i mnoge druge kombinacije postavki koje su vam potrebne u datom trenu. Ovo je vrlo praktično za one koji se bude tijekom noći ili ih uznemiruje buka bilo kakve vrste – rad je puno tiši i praktičniji.

Uz pomoć prijenosne klime lakše ćete provesti vruće ljetne dane

Obratite pažnju na veličinu prostora

Prijenosne klime se razlikuju prema jačini i veličini prostorije koju bi trebale rashlađivati, a veličina prostorije je obično u rasponu od 15 do 35 kvadrata. Vrlo su popularne među podstanarima koji ih jednostavno prenose u novi stan, jednom kada ga mijenjaju. Ove se klime koriste i u objektima na koje se ne mogu ili ne smiju ugraditi zidni klima uređaji, što je vrlo čest slučaj kod starijih ili zaštićenih zdanja.

Video: Top 5 najboljih prijenosnih klima uređaja 2021

Ako se pitate gdje se na prijenosnom klima uređaju nalazi jedinica koja prerađuje topli zrak, ona se nalazi u samom uređaju. Takav uređaj funkcionira tako da u sebi sadrži i kompresor i kondenzator te spremnik koji će skupiti višak kondenzacije i koji se prazni ručno ili kroz crijevo za odvod. Ovaj sistem pomaže i kod održavanja uređaja te produljivanja njihovog životnog vijeka. 

Prealpi nudi razne klima uređaje

Mnoge moderne prijenosne klime u Prealpi ponudi klima uređaja osim hlađenja:

  • rade i postupak odvlaživanja 
  • ventilacije 
  • imaju ugrađen digitalni displej i mjerač vremena

Bitno je da komunicirate s prodavačima i pitate za savjet ukoliko trebate neku pomoć – profesionalci će vam puno bolje moći objasniti što nedostaje, a što vam točno treba. Ako vam je potrebna najbolja prijenosna klima, zavirite u njihovu ponudu.

Prilikom kupnje prijenosnog klima uređaja treba obratiti pozornost na nekoliko važnih stvari. Klima koja će bolje hladiti i veći prostor je ona koja ima više kilovata, a najveći broj takvih klima dizajniran je za prostorije veličine do 25 četvornih metara. 

Osim toga, važno je voditi računa i o starosti modela jer većina je starijih modela trošila mnogo više struje, dok su noviji modeli napravljeni tako da troše struje čak i manje od klasičnih zidnih klima uređaja. Isto vrijedi i za bučnost uređaja jer stariji su modeli bili prilično bučni dok su noviji napravljeni s poboljšanim funkcijama. Razinu buke možete provjeriti i u uputstvima samog proizvoda. 

Klima bez vanjske jedinice 

Klima uređaji bez vanjske jedinice idealno su rješenje za objekte na kojim vanjska jedinica klasičnog klima uređaja narušava njegov izgled ili je na objektu zabranjeno postavljanje vanjskog dijela klima uređaja na fasadi. Klima bez vanjske jedinice sastoji se samo od jednog dijela i vrlo se jednostavno postavlja u prostor.

Njene su osnovne karakteristike zatvoreni rashladni krug, tihi rad, automatsko odstranjivanje kondenzacije, izbjegavanje zidarskih radova i kupnje dodatnog materijala te minimalna uočljivost. 

Jednostavno se postavlja na više katove u zgradama

Klima bez vanjske jedinice funkcionira na naprednoj tehnologiji koja je omogućila postavljanje tankog klima uređaja u unutrašnjost prostorije dok se na vanjskoj površini ne nalazi uobičajena velika vanjska jedinica već samo dvije rupe. 

Može se instalirati na gornji ili donji dio zida, ovisno o prostoru u koji se postavlja, a cijeli proces instalacije traje svega nekoliko minuta.

Skuplji modeli ovakve vrste klima uređaja, osim mogućnosti filtracije prašine, peluda i slično, nude i mogućnost grijanja. također mogu imati ugrađen i ventilator, odvlaživač zraka koji je vrlo koristan kod ljetnih sparina, timer koji je moguće postaviti na period od 24 sata ili automatizirani rad koji sam mijenja temperaturu ovisno o tome kako se mijenja temperatura okoline.

Ako želite vrhunski klima uređaj koji gotovo nećete ni primijetiti u svom domu zahvaljujući modernom minimalističkom dizajnu, ovo je pravi izbor za vas.